Most vagy soha! Így kezdj neki a fogyókúrának

Forrás: Thinkstock -
tavasz fogyás étkezés fogyókúra sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első napsugarak nemcsak a tavasz kezdetét jelzik, hanem azt is, hogy hamarosan lekerülnek rólunk a télikabátok, sőt, a dzsekik és pulóverek is, a hosszúnadrágokat leváltják a rövidnacik, a szoknyák, és hamarosan előkerülnek a bikinik is. Így az eddig két-három réteg ruha alatt rejtegetett felesleget villámtempóban próbáljuk leadni. De mégis hogyan legyünk igazán hatékonyak? Így vágj bele a fogyókúrába!

1. Rakj rendet a konyhában

Tudtad, hogy az, aki rendetlen konyhában étkezik, sokkal több kalóriát visz be a szervezetébe? De nem csak ezért fontos rendet raknod a fogyókúra kezdetén, hanem azért is, hogy szelektálhass. Dobd ki vagy ajándékozd el az olyan alapanyagokat és élelmiszereket, amelyek nem illeszkednek a fogyókúrába. A cukrot, a fehér lisztet, a csokikat, félkész ételeket szelektáld ki, nehogy bármikor is bűnbe ess. Ezek helyére pedig vegyél új, sokkal egészségesebb alapanyagokat.

Tegyél rendet a konyhádban és a hűtődben Forrás: Thinkstock

2. Keress recepteket

Hogy pontosan milyen alapanyagokat kell venni, azt akkor tudod eldönteni, amikor kinéztél már néhány receptet is, amit ebédre, vacsorára el tudsz készíteni. Persze vannak azok az alapvető élelmiszerek, amelyekből mindig kell, hogy legyen otthon. Egy salátához szükséges zöldségek, a reggelire elrágcsálható vagy smoothie-kba préselhető gyümölcsök, az ebédhez köretként szolgáló gabonák, a reggeli zabpehelyhez vagy müzlihez kiválóan passzoló magvak például fontos alapanyagok.

3. Mozogj

Habár az étkezés 70%-ban meghatározza az egészségünket, a fennmaradó 30% nélkül mit sem érünk. Így a a heti két testmozgás nélkül tartós eredményeket nem fogsz tudni elérni. Lehetőleg próbálj ki több sportot is, találd meg a saját ízlésednek, vérmérsékletednek megfelelőt.

Válassz olyan sportot, amit szívesen végzel rendszeresen Forrás: Giphy

10 pozitív hatás, amit a rendszeres sport hoz az életedbe

Olvasd el kedvenc edzőnk, Katus Attila 10 pontját arról, mit fogsz tapasztalni, ha beiktatod a rendszeres mozgást az életedbe!

4. Ne feledd a folyadékot

Az emberi szervezet 70%-át víz teszi ki: ez felel az anyagcseréért és vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza. Ha mindennap elég vizet innánk, a méreganyagok hamar kiürülnének a szervezetünkből, sokkal fittebbek, energikusabbak lennénk. Az egészséges életmód első lépcsője, hogy odafigyelünk arra, mennyi vizet fogyasztunk.

5. Erősítsd meg a motivációt

A motiváció a legeslegfontosabb! Ez adja a hitet, hogy képes vagy megcsinálni, és ez adja hozzá az erőt is. Tudatosítsd magadban, hogy miért akarsz lefogyni, képzeld el magad a vágyott alakkal, érezd, hogy milyen boldog érzések társulnak hozzá.

Képzeld el magad a vágyott alakkal Forrás: Thinkstock

A motiváció megtartásának öt lépése

A siker alapja a motiváció. A motiváció azt jelenti, hogy mindig a szemed előtt lebeg a cél. Tudod, hogy miért kezdtél bele a fogyásba, a diétába, a testmozgásba, és tudod, hogy mi a végső célod mindezzel. Motiváció nélkül nincs győzelem!

+1. Alakítsd életmóddá

Sajnáljuk, ha ezzel kiábrándítunk, de a tavaszi gyors diétáknak semmi értelmük nincsen. Ha ez nem alakul életmóddá, akkor hiába csinálod végig nyárig a diétát, és érzed magad jobban a bőrödben, vissza fogsz esni, és jövőre ugyanitt folytathatod. Íme, három ok, amiért diéta helyett életmódváltásba kezdj!

Ki korán kel, tényleg aranyat lel? Avagy egészségesebbek-e a korán kelők?http://www.life.hu/ez-zsir/20170317-a-korankelok-tenyleg-egeszsegesebbek.htmlHajnali pacsirták kontra éjjeli baglyok. Melyik életmód hívei az egészségesebbek? Ezt boncolgatta egy nemrégiben megjelent finn tanulmány. Ez Zsír!ThinkstockHogyan lesz feszes hasad? Kiss Virág fitneszversenyző megmutatja!http://www.life.hu/ez-zsir/20170316-kiss-virag-profi-fitneszversenyzo-ezeket-a-gyakorlatokat-ajanlja-a-kockahasert.htmlLegutóbb a formás popsihoz, most pedig a tónusos hasizom eléréséhez ad edzéstippeket hazánk egyik nagy büszkesége, Kiss Virág, aki éppen ezen a hétvégén áll színpadra először profi fitneszversenyzőként. Ez Zsír!--Ellenség vagy barát? A nagy gluténkérdéshttp://www.life.hu/ez-zsir/20170317-ellenseg-vagy-barat-a-gluten.htmlSchobert Norbi hivatása mindig is az volt, hogy az egészséges életmódra nevelje az embereket. Ezúttal ezt egy elismert szakértő, prof. dr. Csapó János oldalán teszi, akivel közös videósorozatot indítottak A professzor megmondja címmel. Céljuk, hogy a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban kialakult tévhitekkel végérvényesen leszámoljanak. Ez Zsír!--Egészséges recept: készíts házi csipszet!http://www.life.hu/ez-zsir/20170310-igy-keszul-az-egeszseges-hazi-csipsz-recept.htmlTalán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kellemesen sós, vékonyra szelt, roppanós krumplicsipszeket, amik sajnos annál egészségtelenebbek. Rengeteg „rossz” zsírsavat tartalmaznak, ráadásul nagy részüket pálmazsírban sütik ki, amiért felfoghatatlan ütemben irtják ki az esőerdőket, hiszen kell a terület az újabb és újabb ültetvényeknek. Ideje tehát ráállni az otthon gyártott csipszekre, amelyek egészségesek, és az ökológiai lábnyomot is csökkentik. Ez Zsír!--5 szuperétel, ami felpörgeti az anyagcserédethttp://www.life.hu/ez-zsir/20170314-5-szuperetel-ami-felporgeti-az-anyagcseredet.htmlA megfelelő anyagcsere-folyamat az egészségünk alapja. A tápanyagok felszívódása és a salakanyagok kiürülése vezet a kiegyensúlyozott mindennapokhoz és az ideális testsúly megtartásához is. Ezt az öt élelmiszert mindenképpen megéri beiktatni a hétköznapi étrendbe, hálás lesz érte a tested. Ez Zsír!Thinkstock40 kiló fogyás után csak 7 kiló választja el az álomsúlyától Katáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170306-sikertortenet-szabo-kata-kozel-40-kilot-fogyott-eletmodvaltassal.htmlMég nincs három éve, hogy elkötelezte magát az életmódváltás mellett Szabó Kata. Miután felhagyott az őrült diétákkal, amelyek több bajt okoztak, mint jót, a tudatos táplálkozás és a rendszeres edzés híve lett. Ezzel közel 40 kilót adott le. Most az utolsó 7 kilóért küzd, amit a júniusi esküvőjéig szeretne leadni. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.