Ezek az ételek fognak végleg eltűnni a magyar asztalokról a Z generáció miatt – Íme, a lista

életmód Z generáció magyar étel
Számos magyar ételt már csak a nosztalgia tartja életben, miközben hódít az avokádós toast és a Buddha-tál. A Z generáció életmódja és gasztroízlése mindent felforgatott. Eltűnőben vannak azok a klasszikus magyar ételek, amiket még a nagyi csinált.

Miközben a boomerek és az X generáció még jó szívvel kanalazta a töltött káposztát vagy kocsonyát, a mai húszasok inkább smoothie-t reggeliznek, zabkását esznek, és rendelnek egy színes poke tálat. A Z generáció nem csak másképp él, másképp is eszik – és ez bizony kihat a teljes magyar konyhakultúrára.

A Z generáció magyar ételek iránti érdeklődése elmarad a korábbi generációktól
A Z generáció étkezési kultúrája gyökeresen eltér a korábbiakétól: folyami halat például alig esznek.
Forrás: Shutterstock

A Z generáció életmódja gyökeresen más, így az étkezési szokásaik is

A Z generáció már nem kedveli a zselés állagú vagy erős ízű ételeket, mint a kocsonya, kenyérpuding, máj hagymával, vagy a konzervek és pástétomok – ezek sokaknak csak a gyerekkori „meg kell enni” emléket jelentik, nem pedig az örömteli étkezést. A túl egyszerű „falusi” magyar ételek sem túl népszerűek a körükben, így a pásztortarhonya vagy a dödölle se készül már a konyhájukban. Ők inkább tudatosabban étkeznek, sokan kerülik a feldolgozott, zsíros vagy „furcsa állagú” ételeket. Azonban nem ők az első generáció, akik alapjában változtatják meg a magyar ételek palettáját. Az Y generáció tagjai egyre kevesebbet főznek, ráadásul sokan inkább a gyorsan elkészíthető recepteket részesítik előnyben. Így az olyan időigényesebb, pepecselősebb ételek, mint a halászlé, már nem készül együtt a gyerekekkel, így az Alpha generáció nem is találkozik velük a konyhában, maximum a nagyi asztalán.

Ezeket a magyar ételeket felejthetjük el lassan a generációs különbségek miatt:

  • Kocsonya – a zselés állag a legtöbb Z generációsnál egyet jelent a „kösz, nem” érzéssel
  • Halászlé – sok a macera vele, halat meg amúgy is kevesen esznek
  • Sült máj hagymával – túl erős íz, és már az illatával is baj van
  • Rakott kel, rakott karfiol – a főtt káposztás, besameles, zsíros ételeket sokan nehéznek érzik
  • Tüdőpörkölt, pacal – a belsőségeket már a Y generáció is hanyagolta, de most végképp eltűnhetnek
  • Zsíros kenyér hagymával – a boomerek kedvence, de ma már csak retró poén
  • Házi lekvárok és kompótok – a bolti cukormentes verziók kiszorították őket
  • Lebbencsleves, tojásos nokedli uborkasalátával – sok Z generációsnak ezek már „csóró kaják”
A Z generáció okozta gasztronómiai változás az elfelejtett régi magyar ételeket hozza magával
Leáldozóban a magyar ételek népszerűsége. A generációs különbség magával hozta az egészségesebb, gyorsan elkészíthető fogásokat.
Forrás: Shutterstock

Mik jönnek helyettük?

  • Avokádós pirítós, mert jól mutat Instagramon és egészséges
  • Buddha-tálak quinoa-val, csicseriborsóval, tofuval
  • Vegán és növényi alapú alternatívák – növényi tej, húshelyettesítők
  • Wrapek, poke tálak, tésztasaláták – könnyű, gyors és változatos
  • Matcha latte, cold brew kávé, zöld smoothie – italfogyasztásban is trendi a váltás
  • Street food helyett egészséges ételek házhoz szállítása – főzni sokan nem főznek, de tudatosan rendelnek

Ez több mint étel: életmódváltás

A generációs különbség nemcsak arról szól, hogy ki mit szeret enni, hanem arról is, mit veszünk át más kultúrákból és mit veszítünk el a sajátunkból. A Z generáció számára az étkezés nemcsak táplálkozás, hanem önkifejezés és tudatosság. Fontos számukra a fenntarthatóság, az egészség, és az is, hogy az ételük vizuálisan is élményt nyújtson. Ezzel szemben a magyar hagyományos ételek – bármennyire is laktatóak és ízesek – sokszor nehezek, zsírosak és „nem elég trendik”. Persze nem baj, hogy fejlődünk és változunk, de azért fájó, hogy azok az ételek, amiket még a nagyi is a sparhelt tetején rotyogtatott, lassan eltűnnek. A generációs különbség tehát nemcsak az életmódban, hanem a tányéron is megmutatkozik, és lehet, hogy egyszer majd mi is nosztalgiával sóhajtunk fel, amikor eszünkbe jutnak az elfelejtett régi magyar ételek.

Ilyen nagyszülők lesznek a Z generációsok az AI szerint„Nem bunkó vagyok, csak Z generációs" – Kirobbant a generációk harca a Gen Z-tekintet miattTurbózd fel a reggeled ezzel az energiabomba-smoothieval – RECEPT

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.