Mézeskalács újragondolva: kollagénes, gluténmentes karácsonyi keksz

gluténmentes kollagénes mézeskalács recept
Shutterstock - OlgaBombologna
recept mézeskalács karácsony 2025 kollagén gluténmentes
Elhoztuk egy olyan egészséges édesség receptjét, aminek még a Mikulás is örülni fog! A gluténmentes karácsonyi kekszet bűntudat nélkül majszolhatod az ünnepek alatt.

Ha idén valami egészséges, mégis ünnepi finomságra vágysz, akkor ez a gyömbéres, kollagénes, gluténmentes karácsonyi keksz a tökéletes választás! Így nemcsak a karácsonyi nasizást élvezheted, de a testednek is jót teszel. Igazi kuckózós édesség a téli napokra, amit akár ajándékba is adhatsz az ünnepekre.

A gluténmentes karácsonyi kekszet a Mikulás is imádja
A gluténmentes karácsonyi kekszet a Mikulás is imádja 
Forrás: Shutterstock/Stokkete

A gyömbéres, kollagénes, gluténmentes karácsonyi keksz receptje

Az összetevők listája hosszúnak tűnhet, de nagyrészt fűszerekből áll, amik remekül passzolnak a puha, gyömbéres keksz ízvilágához. Meghempergetheted a tésztát választott fajtájú cukorban, ha egy kicsit édesebben szereted és díszesebben szeretnéd tálalni, bár ez a fűszeres keksz önmagában is isteni finom.

Hozzávalók 12 darab kekszhez:

  • 4 adagolókanál (20 g) ízesítetlen kollagén
  • 1 csésze blansírozott mandulaliszt
  • 4 ek. kókuszliszt
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. apróra reszelt gyömbér
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk. őrölt szerecsendió
  • egy csipet só
  • 2 ek. olvasztott kókuszolaj
  • 2 ek. melasz
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • édesítőszer ízlés szerint
  • 2–4 ek. víz

Tipp: bármilyen jó minőségű kollagén megfelelő hozzá, csak arra ügyelj, hogy ízesítetlen legyen.

Melasz helyett használhatsz juharszirupot vagy a méz is jól működik, ilyenkor azonban valószínűleg nem lesz szükség a hozzávalók listájában szereplő vízre. Ha mézet, vagy juharszirupot használsz, akkor plusz kalóriát és szénhidrátot adsz a kekszekhez.

 

Így készül a gyömbéres-kollagénes mézeskalács keksz:

  • Egy közepes tálban keverd össze az összes hozzávalót a víz kivételével, amíg egységes masszát nem kapsz.
  • Adj hozzá ½ evőkanálnyi vizet és addig adagold apránként, amíg a tészta összeáll és golyóvá formázható nem lesz.
  • Tedd a tésztát a hűtőbe 10 percre, hogy lehűljön. Eközben melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral.
  • Formázz a tésztából 12 egyenlő méretű golyót, és helyezd a sütőlapra. Ha cukorba szeretnéd hempergetni, forgass minden golyót a cukorba, mielőtt a sütőlapra tennéd.
  • Süsd 10 percig.
  • Vedd ki a sütőből, és egy villa segítségével óvatosan nyomd le a golyókat. Ezután tedd őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Ha kihűltek helyezd őket légmentesen záródó dobozba, vagy üvegbe.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.