Még mielőtt úgy tűnne, temetjük a harmincasokat, fontos megjegyezni, hogy egy felmérés szerint ma a 30 felettiek élvezik igazán az életet. Ebben az életszakaszban ugyanis a nők már kellő önismerettel rendelkeznek, pontosan tudják, értik és ismerik a saját igényeiket. Addig azonban, míg ebbe a mámoros időszakba eljutunk, út közben sok mindent át kell gondolni, újra kell tervezni. A Life.hu most ezeket a nehézségeket gyűjtötte csokorba.

Éjszakázás, hajnalozás

Az egyetemen még simán buliztunk a hét közepén is, majd másnap reggel nyolckor tiszteletünket tettük az előadásokon. Nem aludtunk a zéhák előtt, inkább a végsőkig tanultunk és csak a megmérettetés után zuhantunk ágyba. Húszévesen még bevállaltuk a keddi, szerdai partikat és a hétköznapi iszogatást, mert elég volt 3-4 óra alvás is a regenerálódásra, és még dolgozni is tudtunk menni másnap. 

Forrás: Thinkstock

Korábban elképesztő partiállat voltál? Heti ottalvós bérleted volt az összes fesztiválra? Sátraztál és gondtalanul vetetted bele magad Tiszába, Dunába? Nos, 30 felé már jóval a karaszalag felcsatolása előtt elgondolkozol. Mérlegeled, vajon tényleg kibírsz-e akár egyetlen éjszakát is a földön fekve. Rendes WC, mosdó, zuhanyzó és tükör nélkül. Átgondolod, hogy nem kellene mégis inkább házat bérelni, vagy esetleg hagyni az egészet a fenébe. És persze bejön az a szempont is, hogy egyáltalán megéri-e szabadságot kivenni...

Mindezeknek oka, hogy igencsak megnőtt az általános alvás- és pihenésszükségletünk, valamint a kényelemigényünk. Mostanra az ember lánya hálás, ha eléri az utolsó nappali villamost, ha éjfél előtt ágyba kerül, lehetőleg a sajátjába, és ha nem kell reggel hét előtt felkelnie. Az is egyre elfogadottabb, ha hétvégén sem csinálunk semmit, nem megyünk bulizni, hanem otthon gubbasztunk és ettől boldogok vagyunk. Élvezzük, hogy megtehetjük, hogy végre semmilyen kötelezettségünk nincs, és lehet csak úgy lenni és kész.

Pasizás, szerelem

Ahogy múlnak a gyermekévek, és gyűlnek a tapasztalatok, csalódások, rinyák, úgy lesz egyre emésztőbb, pusztítóbb a pasivadászat, amibe korábban energiát sem kellett fektetni, mert magától is ment. Harminc felé már komoly szervezés kérdése, hogy rohanó és túlzsúfolt életedből időt szakíts, teret engedj, és hagyd, hogy valaki megismerhessen. Szaporodnak a naptáradban a nyári esküvői meghívások, az ismerőseid kerekfejű, nagyszemű babáinak facebookos fényképei, és ha téged még csak nem is izgatna, hogy ennyi idősen nincsen férjed, a környezeted eléggé rápörget, és frusztrál anélkül is, hogy kérnéd. Még akkor is, ha kapcsolatban élsz. Mindeközben azt sem tudod, milyen pasit is akarsz valójában, vagy hogy jó lesz-e örökre az, aki most épp melletted fekszik.

Forrás: Thinkstock

Szingliként igyekszel leépíteni a fel-felbukkanó exeket, az újonnan megismert férfiakat és a reakcióikat viszont egyáltalán nem érted, így a szexkilátások is egyre borúsabbak. Keresel valamit, de ha találsz, akkor megijedsz tőle. Szexelnél, de egyéjszakásba már nem szívesen mész bele, mert annál azért már komolyabbat akarsz. Miután magad sem tudod, mit szeretnél, más sem fogja tudni, így sokszor érzed azt, hogy egy helyben toporogsz. Ostorozod magad, hogy nem teszel meg mindent azért, hogy párra lelj, és így természtesen ez, mint oly sok más is, a te hibád.

Pénzkeresés, számlafizetés

Sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy lényegesen több pénze volt azelőtt, hogy elkezdett volna rendesen dolgozni, és normális összeget keresni. Azóta ugyanis a kollégiumi lakhatási díjat albérlet- és rezsiköltségek váltották fel, a tömegközlekedés felnőtt aggyal horribilis, és egy mozijegyhez is majdnem duplaáron juthatsz hozzá. Meg kell venni egy csomó olyan cuccot is, amit korábban, amíg otthon laktál, anyu szerzett be, így mindig volt belőle odahaza. Most nincs szemeteszsák, WC-papír vagy kaja, csak ha be nem vásároltál.

Kölcsönök, hitelek, számlák jönnek, törlesztések, hitelkártyák, sárga csekkek mennek, fizeted az adót, lapátolod a GDP-t, és viszel magaddal összehajtogatható szövettáskát a közértbe, hogy ne kelljen nejlonzacskót venni, mert az is pénz.

Forrás: Thinkstock

Szépség, kinézet

Lassacskán feltűnik majd, hogy itt, ott nem vagy már olyan feszes, mint azelőtt. Hogy a lerakódott kilók kétszer annyi sporttól is sokkal nehezebben olvadnak le, mint a tinédzserévekben. Változik a bőröd, a melled, a hajad, a tested, az állóképességed. Romlik a fogad és szemed.

Coco Chanel szerint:
Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet megteremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz.

Érezhetően több időbe telik kinézni valahogy, és már nem tudod olyan gyorsan összelapátolni magad reggel. Egyszerre csak nem áll már jól, ami régen, vagy csak úgy érzed, ideje jobban betakarózni, esetleg más divatirányba fordulni. Ajándékba ránctalanító és szemránckrémet kapsz a húgodtól, mert szerinte ezt is érdemes időben elkezdeni.

Végül pedig rendszeressé válik az is, hogy pár évet letagadsz az életkorodból...