Cikksorozatunkban régi korokba teszünk utazásokat, hogy a történelem kezdeteitől egészen a közelmúltig egy-egy ikonikus nőalak figuráján keresztül megvizsgáljuk: mi számított az adott időszakban szépségideálnak és kívánatosnak? A legújabb részben az 1960-as évek szexuális forradalmába és divatvilágába látogatunk el.

Miután a cikksorozatunkban kitárgyaltuk már az őskor, az ókor, a középkor, a reneszánsz, a 18. század, a 19. század, a 20. század első évei, az 1920-as évtized, az 1930-as, az 1940-es és az 1950-es évek egy-egy szépségideálját-szexszimbólumát, most következzen az 1960-as évtized, és a világ első nemzetközi szupermodellje: Twiggy!

A legendás hatvanas évek nagyon mozgalmas, eseménydús és sok vonatkozásban meghatározó évtized volt. A nemzetközi politikát a hidegháború dominálta, olyan fejleményekkel, mint a kubai rakétaválság és a vietnámi háború. Ekkor lett fiatal felnőtt a második világháború után született rengeteg gyerek, és lázadni kezdtek a szülők társadalma ellen, többek között a polgárjogi mozgalmak keretében. Újhullám érkezett az európai és a hollywoodi moziba is, megszületett a rockzene és a popkultúra. Megváltozott a hétköznapi öltözködés, elfogadott ruhadarab lett a máig népszerű farmer és a póló. Hippimozgalmak jöttek létre, amelyek békét, emberek közti egyenlőséget, a természethez való visszatérést – és szabad szerelmet hirdettek.

TwiggyForrás: Vogue, AFP

A hatvanas években ugyanis teljesen megváltozott, vagy legalábbis elkezdett megváltozni a nyugati világ viszonya a szexualitáshoz, és ezt a korábbi merev szabályok, elvárások és társadalmi korlátok alóli felszabadulást nem túlzás forradalomnak nevezni. Mindennek következtében persze változott a szépségideál és átalakult a szexszimbólum fogalma is – főleg, hogy ebben az évtizedben születtek meg az első igazi világhírű szupermodellek.

Közülük az angol Twiggyt szokás a legelsőnek tartani: noha korábban is voltak már olyan manökenek, akik a divat világában ismertek voltak nemzetközileg is, de ő lett az első olyan modell, akinek a nevét és arcát már tényleg minden hétköznapi ember ismerte a karrierje csúcsán, aki igazi sztár és ikon lett. Pedig Twiggy élete cseppet sem indul mesésen: Lesley Lawson néven egy nagyon szegény külső-londoni munkáscsaládba született. Olyannyira nem volt pénzük, hogy a nagymamája megtanította őket ruhát varrni, és a kis Lesley saját magának készítette el, amit hordott – az ehhez való érzéke később jól jött számára, amikor már nem csak modellként, de tervezőként is aktív lett a divatszakmában.

Forrás: giphy.com

Mindössze 16 éves volt, amikor egy véletlennek köszönhetően felfedezték: egy fodrász olyan lányokat keresett, akik némi pénzért cserébe hajlandóak rövidre vágatni és befestetni a hajukat néhány tesztfotóhoz. Ezeket a képeket viszont meglátta egy híres divatfotós, aki felismerte a lányban a lehetőséget, és felkereste, hogy ő is szeretné fényképezni. Utóbbi képek már olyannyira jól sikerültek, hogy nem sokkal később a Daily Express magazin címlapján virítottak az „1966-os év arca” felirat kíséretében.

Villámgyorsan sztár lett belőle, és megszületett a művészneve is: Lesley Lawsonból a gyerekkori becenevét (Twigs: gallyacska, vesszőcske) átalakítva lett Twiggy. Először Angliában futott be egy új korszak és egy új generáció ikonjaként, aztán a következő évben már Amerikát is meghódította, és a világ leghíresebb magazinjainak címlapjai dicsőítették a szépségét.

De milyen is volt ez a szépség? Merőben eltérő az ötvenes években bálványozott kerekded formáktól, nőies vonalaktól. Twiggy testalkata leginkább egy tinilány vonalait idézte – karrierje kezdetén még az is volt, de később is megmaradt ilyennek. Nyúlánk, hajlékony, törékeny alak, hosszú combok: olyanok, amiket ebben az évtizedben már meg is lehetett mutatni az utcán is, mondjuk, egy miniszoknyában, vagy egy lenge virágos hippiruhában. Twiggy a nagy, kerek szemeivel külön divatot teremtett: rengetegen kezdték el őt utánozva kifesteni az alsó szempilláikat is (a felsőt meg extrán látványosra alakítani).

Twiggy testalkata leginkább egy tinilány vonalait idézteForrás: AFP, Northfoto

A hatvanas évek szexuális forradalma lazított a merev nemi szerepeken is, és Twiggy rövid haja, fiús-androgün külseje ehhez is passzolt – ahogy például David Bowie nőies sminkje-frizurája és csillogó ruhái is. Twiggy sokkal inkább számított különlegesnek, mint szabályosnak, és ezzel máig ható trendet teremtett a divatvilágban. A soványságával pedig pláne: ő volt az első ebben is, és épp eleget kritizálták már akkoriban is azért, hogy káros példát mutat a fiatal lányoknak. Mással nem tudott védekezni, mint azzal, hogy ő alkatilag ilyen, és amúgy rendesen eszik – arról meg nem tehetett, hogy a világ épp az ő külsejére harapott rá ekkoriban.

Twiggy tündöklése nem tartott igazán sokáig, legalábbis topmodellként. A hetvenes évek elején visszavonult a szakmából, a híres mondása szerint „nem lehet az ember egy egész életen át ruhafogas”. A hírnevét viszont jól használta ki: zenei karriert épített, filmekben szerepelt, egy időben saját tévéműsora is volt, könyveket adott ki. Híresség és jelenség maradt, egészen a mai napig. 2011-ben is jelent még meg saját lemeze, nagy divatcégeknek ad tanácsot, és a jótékonysági tevékenysége is jelentős. Idén lesz 69 éves, második férjével, Leigh Lawson angol színésszel él. Akinek ugyanaz a vezetékneve, mint egy szegény vékonyka kamaszlánynak volt, mielőtt Twiggy és egy korszak szépségideálja lett belőle.