5 szokás, amit ha étteremben csinálsz, ne csodálkozz, ha beleköpnek a levesedbe


Egy étteremben a vendégnek mindig igaza van – kivéve, ha úgy viselkedik, mint a mezolitikumból visszamaradt ősember, akinek ez az első napja a civilizált társadalomban. Akkor ugyanis nincs mese és könnyen előfordulhat, hogy olyan maradandó emlékeket gyűjt, amiktől egy időre elmegy a kedve a vendéglátó egységektől!

Egy fancy étterem az a hely, ahová kikapcsolódni, kulináris élményeket szerezni és posztolni járunk, de sajnos van, aki ezt úgy fordítja le magában, hogy akkor most itt mindent lehet és az ott dolgozók azért jöttek a világra, hogy őt kiszolgálják és boldoggá tegyék e különleges esemény alkalmával.
Ha te nem szeretnél ezek közé az egyének közé tartozni és nem célod benevezni a „hogyan okozzunk agyvérzést tíz perc alatt egy vendéglátósnak” versenybe, akkor inkább mellőzd az alábbi szokásokat!
Értjük, hogy kívülről fújod az összes gasztro műsort és Wolf Andris sem tud nálad jobb csirkét sütni, de hidd el, hogy egyetlen felszolgáló sem azért ment be aznap dolgozni, hogy kioktasd a vélt és valós konyhai tudományodból. Természetesen lehet véleményed, ha megfelelően tálalod (pardon!), de ha legszívesebben kivennéd a séf kezéből a serpenyőt, akkor minek mentél egyáltalán étterembe?
Egyáltalán nem szokatlan, ha krumpli helyett inkább rizst kérsz, vagy szeretnéd kihagyni a csípős elemeket, de ha a menün fellelhető alapanyagokból egy komplett új menüt állítanál össze, akkor inkább a saját konyhádban kísérletezz.
Mind bűnösök vagyunk a nagyjából esztétikus kajafotók posztolásában, de ha egy kéretlen imázsvideót forgatsz az étteremben, az ott dolgozókat pedig fizetett statisztaként kezeled, akkor ne csodálkozz, ha a húsod egy kicsit füstösebb lesz a kelleténél.
Bizonyos emberek étterem-látogatáskor úgy érzik, hogy ez most az ő nagy napjuk és most bizony megkaphatják azt a királyi bánásmódot, amit valójában megérdemelnének. Ennek megfelelően pedig lekezelően, fennhéjázva beszélnek, semmit nem köszönnek meg és úgy viselkednek, mintha minimum övék lenne a hely. Pro tipp: te ne legyél ilyen!
Az éttermi etikett egyértelműen kimondja, hogy legyél kedves a pincérekkel, de ennek is megvannak a fokozatai: ne hívd csinoskának a pincérlányt és ne pacsizz le minden felszolgálóval csupán azért, mert kedvesen mosolyognak rád. Senki nem akar a legjobb barátod lenni csak azért, mert a munkahelyén ebédelsz és a bensőséges vicceidre is max csak kínos vigyorral tudnak reagálni.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.