Kalóriaszegény, szuperegészséges vitaminbombák tavaszra

Forrás: Thinkstock -
medvehagyma retek spenót újhagyma spárga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaszi immuntuning zöldségekkel - miért ne? Március, április zöld finomságai nemcsak egészségesek, de tökéletes fegyverek is a tavaszi fáradtság ellen. Íme, 5 vitaminbomba, amiket érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Medvehagyma

A tavasz egyik, ha nem a legnagyobb sztárja a medvehagyma. Méregtelenítő hatása mellett tisztítja a vért, a veséket, kordában tartja a koleszterinszintet és a vérnyomást, és legalább tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál. Arra azonban figyelj, hogy a medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei könnyen összekeverhetők. Mielőtt leszeded, morzsold meg a levelét, és ha fokhagymaillatot érzel, akkor medvehagyma van a kezedben.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

Tehetsz a szendvicsedbe néhány friss levelet, beletépkedheted salátába, olívaolajjal keverve pedig hosszú ideig is eláll. A medvehagymakrémleves és a szendvicskrém is isteniek - a receptekért kattints ide!

Spenót

Vastartalma mellett a spenót tartalmaz A-, C- és E-vitamint, folsavat, béta-karotint, káliumot és kálciumot. Fogyasztása jó hatással van az emésztésre, csökkenti az ízületi gyulladások, csontritkulás, vastagbélrák kockázatát. Oxálsav-tartalma azonban nagyon magas, így nem szabad gyakran fogyasztani, és a pajzsmirigy-promblémával küzdőknek is érdemes óvatosan bánni vele.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A klasszikus spenótfőzelék és a spenótos köret is nagyon finomak, de a nyers spenótot sem árt rendszeresen fogyasztanod. Teheted salátába, és kipróbálhatod banánnal zöld turmixnak. Ez a finomság tökéletes reggeli, emellett vitaminokkal és ásvány anyagokkal tölti fel a szervezetet.

Újhagyma

A tavasz első friss zöldsége bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban: B-, C-vitamin-tartalma magas, emellett tartalmaz folsavat, vasat, ként, szelént, kalciumot, káliumot, cinket is. Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, és az emésztést is javítja.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

Az újhagymát lehetőleg nyersen használd fel: salátába tökéletes, szendvicsbe is vághatod, szendvicskrémekbe mártogatva is remek választás.

Hónapos retek

A tél után az újhagyma mellett ez az egyik olyan zöldség, ami azonnal megtalálható a zöldségespultokon. A retek már az ókorban is nagyon népszerű volt, és ez nem is csoda: C-vitamin-tartalma igen magas, a benne található illóolajok pedig serkentik az epe termelődését, kiürülését. A mustárolaj-glikozid tartalma miatt köhögéscsillapító hatása is van, és ha sűrűn fogyasztod, megelőzheted az epekőképződést. Kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért a fogyókúrázók is imádják.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A retek nyersen a legfinomabb: magában elrágcsálva is tökéletes, de salátába, esetleg vajas kenyérre szeletelve is mennyei.

Spárga

Évszázadok óta gyógynövényként tartják számon, és ez nem is csoda: vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása mellett jótékonyan hat a keringésre és a szervezet méregtelenítésére, de enyhe hashajtó hatása is van. Ha köszvénnyel vagy vesekővel küzdesz, ne fogyaszd túl gyakran a spárgát. Egyesek szerint a spárga elfogyasztása után a vizelet erős szagú lesz - ezt a benne található aminosavaknak tulajdonították. A spárga gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, folsavban, a kalóriatartalma pedig igen alacsony.

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A spárga pörköltnek, levesnek is isteni - ITT mutattunk is egy pikáns spárgás levest, ha szereted a különlegességeket. Sütőben, egy csipet sóval meghintve, kevés olívaolajon 7 perc alatt megsül, de feldarabolva is tálalhatod salátához vagy húsok mellé.

Baconos kontra paleo - milyen fagyit eszünk 2015-ben?http://www.life.hu/ez-zsir/20150306-fagyimustra-2015-a-legujabb-trendek-az-ev-fagyija.htmlKlasszikus ízek vagy merész kombinációk? A csoki-citrom örök párosa vagy a szarvasgombás fagyiőrület? Lassan kezdetét veszi a fagylaltszezon, így ideje volt megtudni, milyen trendek hódítanak majd 2015-ben a hűs édességek terén. Vigyázat, ízorgia következik! Ez Zsír!--Fogyás csípős ételekkel - tévhit vagy tényleg beválik?http://www.life.hu/ez-zsir/20150211-csipos-paprika-a-fogyokuraban-mit-mond-a-szakerto.htmlRégóta tudjuk, hogy a csípős paprika elősegítheti a fogyókúrát. A legújabb kutatásból most az is kiderült, hogy a csípős ételek az anyagcsere felgyorsításával segítik a fölösleges kilók leadását.Ez Zsír!--Káosz és narancsbőr helyett tudatos munka - így készülnek a modellek a divathetekrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20150220-igy-hoztak-formaba-magukat-a-modellek-a-divathetre.htmlFebruár kétségkívül a divathetekről szól, amire a modellek már hetekkel a kifutós szereplés előtt megkezdik a felkészülést. Mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a testük csúcsformában legyen, ezért számukra javában zajlik a kemény edzések és a diéta korszaka. Utánajártunk, hogyan edznek, mit esznek a kifutók királynői - lesd el a trükkjeiket, ám ne feledd, nekik ez az életük, és nem kell irodában ülniük és a családjukról gondoskodniuk.Ez Zsír!--Lehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod! Ez Zsír!ThinkstockTe kibírod 40 napig? Pucold ki a szervezetedet tél végén!http://www.life.hu/ez-zsir/20150217-hamvazoszerdan-indul-a-bojt-tippek-trukkok-amiket-be-lehet-tartani.htmlZavarnak a télen felszedett pluszkilók? Már most tudod, hogy rád is hatni fog a tavaszi fáradtság? Az utolsó lökést várod ahhoz, hogy elkezdj végre egészségesen étkezni? Netán csak energikusabb, fittebb szeretnél lenni? Idén február 18-án, hamvazószerdán indul a 40 napos húsvéti böjt, ez pedig egy remek alkalom arra, hogy változtass néhány apróságot az életmódodban. Kezdd el még ma!Ez Zsír!--40 felett is az edzés az élete - Így hozza magát csúcsformába Palecián Judithttp://www.life.hu/ez-zsir/20150212-palecian-judit-fitneszmodell-edzesrol-es-etkezesrol-meselt.htmlJudit a tökéletes példa arra, hogy 40 felett is lehet egy nő csúcsformában. De hogy ehhez pontosan mire is van szükség? Erről faggattuk az athletic kategóriában versenyző sportolónőt.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.