Télen nem túl nehéz elkapni valamit: biztos nem egy olyan ember van körülötted, aki megfázott, begyulladt a torka vagy influenzás. Ha téged is utolért valami nyavalya, jót tesz a sok alvás és a kevés stressz, de az étkezés is nagy szerepet játszik a gyógyulásban. Összeszedtük, melyek azok az ételek, amiket érdemes beiktatnod betegség idején az étrendedbe, és azokat is, amiket ilyenkor jobb mellőzni!

Ételek, amiket egyél bátran a betegség alatt!

  • Húsleves

Nem csupán népi bölcsesség a megfázás, torokfájás alatti húslevesfogyasztás: az étel tápanyagokban nagyon gazdag, sok benne a megnézium és a foszfor, a meleg lé pedig nagyon jót tesz a szervezetnek és a léleknek egyaránt. 

Forrás: Thinkstock
  • Meleg tea

Ezek közül is a zöld tea az egyik leghatékonyabb: csordultig tele van antioxidánsokkal, emellett baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Ha olyat szeretnél kortyolgatni, ami nem tartalmaz koffeint, készíts antibakteriális hatású kamillateát vagy a torokfájás ellen nagyon hatásos hársfateát. 

  • Méz

Remek köhögéscsillapító, legalább olyan hatékony, mint a gyógyszerek: egy 2010-es kutatásban bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akik lefekvés előtt 2,5 ml mézet kaptak, hamarabb meggyógyultak, mint azok, akiket köhögéscsillapítóval kezeltek. A hársméz különösen ajánlott, ha lebetegedtél: enyhíti a köhögést, a megfázást, hársfateával kombinálva pedig még intenzívebb a hatása. De ha álmatlansággal küzdesz, akkor is jó megoldás ez a mézfajta, melyet jó ideje alkalmaznak már a népi gyógyászatban. 

  • Citrusfélék

A grépfrút, a narancs, a citrom mind erősíti az immunrendszert a magas C-vitamin-tartalom miatt, és nátha ellen is kiválóak. Ha teheted, válassz frissen facsart leveket, készítsd el te otthon magadnak kedvenc citrusfélédből a napindítót. Mivel a betegség alatt különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, az is jó megoldás, ha másfél liter vízhez facsarsz 2 grépfrútot vagy citromot, és azt elkortyolod a nap folyamán. 

Forrás: Thinkstock
  • Almaecet

Kiváló gomba- és baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és lúgosító hatása miatt is érdemes almaecetes vizet innod, ha lebetegedtél. A Life.hu szakértője, Ihász Katalin szerint is nagyon jó választás az almaecet, egy korábbi írásunkban így vélekedett róla. „Az almaecet jótékony hatásait már az ókori kultúrákban élő emberek is felismerték és alkalmazták. Az almaecet ecetsav és aromaanyagok vizes oldata, összetevői pozitívan hatnak a szervezetre. A benne lévő pektin serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, a gyomorra és a bélrendszerre kedvező hatással van. Bázikus kémhatást vált ki a szervezetben, jó hatással van a keringésre, ráadásul immunerősítő is."

  • Csípős ételek

Ha úgy érzed, megfáztál, valami csípős étel egészen biztosan kitisztítja a melléküregeket. Először is leviszi a nyálkahártya duzzadtságát, segít a köpetürítésben, nem mellesleg a fájdalmat is csökkenti, így sokkal könnyebb lesz lélegezni. Csak akkor, ha nincsenek gyomorproblémáid, fogyassz megfázáskor wasabit, jó erős tormát, csilipaprikát - hidd el, beválnak majd! 

  • Fokhagyma

Természetesen nem maradhat le a listáról az egyik legjobb természetes antibiotikum. Kiváló immunerősítő, növeli a vérben azon enzimek számát, melyek segítik a méregtelenítést. Kutatások kimutatták, hogy a fokhagyma nemcsak a megfázást segít kivédeni, de ha már lebetegedtél, csökkenti a betegség mértékét és időtartamát is. De emellett még számtalan pozitív hatása van, melyeket itt csokorba is szedtünk. 

Forrás: Thinkstock

 

  • Bodza

Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a bodzakivonat képes megölni a H1N1 vírust: tudósok szerint egy benne lévő vegyület bevonja a vírusokat, és segít őket távol tartani az egészséges sejtektől. Régen a bodzavirágot izzasztóként javasolták megfázáskor, tea formájában: egy csészébe tegyél 2 kanál bodzavirágot, forrázd le, 6 perc után szűrd le, és kortyolgasd naponta 2 alkalommal!

  • Gyömbér

A tél slágere, az immunrendszer megmentője, és ráadásul az íze is nagyon kellemes. Fejfájásra, hányingerre gyógyír, de megfázásra, torokfájásra is kiváló, és leginkább teaként érdemes beiktatnod a napirendedbe. Nemrég itt írtunk is arról, hogyan készítsd el otthon a gyömbérteádat!

  • Banán

Azon kívül, hogy a banánnak magas a vitamintartalma, nagyon jót tesz a gyomornak. Ha az influenza, a megfázás kikészítette a gyomrodat, fogyassz banánt! 

Forrás: Thinkstock
  • Oregánó

Vírusölő, gyulladáscsökkentő, különösen jót tesz azoknak, akiknél a bélfallal problémák vannak. Nagy mennyiségű antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz, emellett nagyon gazdag A- és C-vitaminban, illetve ásványi anyagokban: található benne kalcium, magnézium, vas, cink, mangán, bór és réz is. Az oregánóból készült olajat is érdemes fogyasztnod megfázáskor, köhögés ellen, jót tesz orrdugulás és orrfolyás esetén is. 

Ételek, amiket mellőzz, ha lebetegedtél

  • Savasító fogások

A betegség alatt különösen fontos, hogy lúgos hatású ételeket egyél, így próbáld kerülni a savasító tejtermékeket, a magas gluténtartalmú ételeket, és fogyassz kevesebb vörös húst.

  • Cukrok

Még ha jól is esne, akkor se feltétlenül cukorral, csokival, süteményekkel tömd magad, ha beteg vagy. A cukor és a mesterséges édesítők ugyanis szintén savasítanak. Használj mézet, és egyél inkább édes gyümölcsöket, aszalványokat, ha valami édes finomságra vágysz!

Forrás: Thinkstock
  • Zsíros ételek

Ebben a pár napban próbálj tartózkodni a zsíros fogásoktól, amik megterhelik a gyomrodat, az emésztőrendszeredet. Ha megfáztál, próbálj ne hamburgert és nagyon laktató ételeket enni, részesítsd inkább előnyben a rost- és tápanyagdús fogásokat. 

  • Tejtermékek

Még nem igazán született egységes álláspont arról, hogy a lázas megbetegedések alatt mennyire egészséges tejtermékeket fogyasztani: egyesek szerint épp ilyenkor kell, ám a többség azt javasolja, mivel a savanyított termékek nyákosodást okozhatnak, érdemes ilyenkor kihagyni az étrendből a joghurtot, a kefirt. Ha azonban enyhülnek a tünetek, nem árt törekedni a fehérjefogyasztásra túró, tojás, sovány hús, sajt formájában. 

Forrás: Thinkstock